Afrikka on eksoottinen mantere ja sen kiertäminen omalla, tai vuokratulla autolla voi olla houkutteleva ajatus. Ennen matkaa tulee miettiä kuitenkin useita käytännön asioita, sillä erot sekä laeissa, että kulttuureissa ovat suuret.

Lakisääteiset asiat kuntoon

Ajokorttien suhteen osa maista voi vaatia kansainvälisen version, mutta tarkat ja ajankohtaiset tiedot on hyvä selvittää maan konsulaatista, tai esimerkiksi kysyä autovuokraamolta. Muut ajamiseen liittyvät lait ja vaatimukset voivat vaihdella maittain, kuten turvavöiden käyttö ja hätäkolmion pitäminen mukana, mikä tulee myös selvittää hyvissä ajoin. Passi tulee aina olla matkassa ja kun rajoja ylitetään autolla, tulee muistaa itse tarkastaa leimat, sillä ne saattavat paikallisilta unohtua, mikä puolestaan aiheuttaa ongelmia kun maasta yritetään poistua.

Käytännön tietoa ajamisesta

Afrikassa tiet voivat olla hyvin huonossa kunnossa ja esimerkiksi katuvalaistusta ei ole välttämättä olemassakaan, eli pimeällä ajamista kannattaa välttää. Koska poliiseja on varsinkin syrjäisillä seuduilla hyvin vähän, ei autojen kunnossapito tai vaikka valojen käyttäminen ajaessa ole paikallisten mielestä aina tarpeen, mikä aiheuttaa omat vaaransa. Lisäksi paikallinen eläimistö, sekä karjan, että villieläinten suhteen, voi aiheuttaa yllätyksiä ja johtaa helposti kolariin kuoppaisella ja pimeällä reitillä. Afrikassa ajaessa eteen tulee melkein aina jossain vaiheessa sulku ja tämän kohdalla tulee noudattaa erikseen annettuja sääntöjä. Jos sulkuun sisältyy pysäyttäminen, kannattaa paikallisten kanssa kommunikoida ystävällisesti ja asiallisesti, vastaten annettuihin kysymyksiin. Virkailijan todistus kannattaa pyytää esitettäväksi, sillä huijareita on myös liikkeellä runsaasti ja mikäli virkatodistusta ei löydy, ei myöskään maksuja kannata suorittaa, vaan on parempi lähteä lähimmälle poliisiasemalle.

Auton vuokraaminen

Kun vuokrataan autoa Afrikasta, tulee olla varovainen. Auto kannattaa vuokrata ainoastaan maineikkailta yrityksiltä, jotka tarjoavat myös apua, mikäli auto hajoaa kesken matkan, tai eteen tulee odottamaton sattumus, kuten onnettomuus. Etukäteen tulee myös varmistaa, että autolla saadaan kulkea juuri niihin paikkoihin, joissa halutaan vierailla, sillä joskus ajamista, tai vakuutuksen kattavuutta, on rajoitettu. Lue aina vuokrauksen ehdot tarkasti ja varmista, että auto tosiaan kuuluu kyseiselle autovuokraamolle. Kannattaa myös huomioida, että Afrikassa vaarat voivat olla yllättäviä ja autovuokraamolta kannattaa kysyä, mitä vakuutus korvaa jos esimerkiksi norsu päättää peruuttaa puskurin päälle!

Omalla autolla matkaaminen

Jos ideana on lähteä kiertelemään omalla ajoneuvolla, on hyvä ottaa mukaan runsaasti varaosia. Näitä on harvoin valmiiksi saatavilla missään ja varsinkin maaseudulla apua on lähes mahdoton saada. Oman auton käyttö voi kuitenkin tarkoittaa erikoisluvan hankkimista, jolla varmistetaan ettei auto ole tuotu maahan myyntitarkoituksessa ja sama koskee varaosia. Kun reissua lähdetään suunnittelemaan, tulee tarpeelliset asiat huomioida ja esimerkiksi varaosista kannattaa tehdä oma listansa, joiden avulla hankalimmatkin hommat hoituvat. Muutama käsikirja auton korjaamisesta on myös hyvä olla mukana, varsinkin jos aikaisempaa kokemusta ei löydy.

Varaudu aavikon olosuhteisiin

Kartta on täysin ehdoton kun lähdetään liikkeelle ja paikallisilta kannattaa tiedustella sijaintia usein. Vaikka mukana olisi GPS laite, voi se mennä rikki, tai lopettaa toiminnan ja paperillinen versio on harvoin turha ostos. Paikallisilta vinkkien kysyminen kannattaa myös siinä mielessä, että voidaan saada paljon tietoa suunnitellun reitin olosuhteista, teiden kunnosta ja esimerkiksi nähtävyyksistä. Varusteiden suhteen mukaan tulee ehdottomasti varata paljon vettä matkustajille ja hiukan ylimääräistä polttoainetta autolle. Muutama litra ylimääräistä vettä ja vähintään 20 litraa polttoainetta on usein minimivaatimus, jos halutaan varmistua matkan onnistumisesta. Tankki kannattaa myös pitää jatkuvasti täynnä ja tankata aina kun tämä on mahdollista.