Tieverkostoiden tarkoitus on tuoda kätevämpi ja turvallisempi tapa päästä paikasta toiseen, mutta joissain paikoissa matkustaminen autolla voi olla jopa hengenvaarallista. Tiet voivat olla paikoitellen ruuhkaisia ja toisaalla taas keskellä erämaata, tuulen ja luonnonkatastrofien armoilla. Näille teille ei kannata koskaan eksyä, sillä ne ovat maailman vaarallisimmat tiet!

  • 1. Bolivia, North Yungas Road

Tätä tietä kutsutaan usein kuoleman reitiksi ja se on yksi vaarallisimmista teistä koko maailmassa. Mutkainen vuoristotie on huonossa kunnossa ja lisäksi kapeaa tietä ei reunusta muuta kuin kymmenien, tai jopa satojen, metrien pudotus varmaan kuolemaan. Se mikä tekee reitistä erityisen vaarallisen on sankka rekka ja bussi liikenne, eikä ole lainkaan harvinaista että autoja tipahtaa rotkoihin päivittäin, erityisesti ohitustilanteissa.

  • 2. Filippiinit, Commonwealth Avenue

Tätä moottoritietä kutsutaan myöskin kuoleman moottoritieksi ja syitä löytyy runsaasti. Sen lisäksi että tie on jatkuvasti ruuhkainen, eikä sääntöjä noudateta lainkaan, on sekaan heitetty myös tusina jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Quezon kaupungissa sijaitsevalla tiellä kuoleekin jatkuvasti sankoin määrin ihmisiä.

  • 3. Alaska, James Dalton moottoritie

Vaikka tämä tie onkin keskellä loputtomia jääkenttiä ja villiä luontoa, joka salpaa hengen kauneudellaan, on reitti yksi maailman vaarallisemmista. Syrjäisen sijainnin takia apua ei ole saatavilla ja jäätävät tuulet puhaltavat jatkuvasti kiviä tuulilasiin. Lisäksi tiessä olevat kuopat ja muut vaarat odottavat jokaista autoilijaa.

  • 4. Himalayan tie

Tämä reitti ei ole varsinaisesti mikään yksittäinen tie, vaan kokonainen verkosto, joka johtaa halki Himalajan vuoriston. Sen tiet ovat lähes kokonaan päällystämättömiä ja ohuilla vuoristossa sijaitsevilla kohdilla on ohitustilanne usein henkeä uhkaava kokemus. Lisäksi jatkuvat mutavyöryt ja irtoilevat lohkareet katkaisevat kulun paikoitellen tai jopa iskeytyvät ajoneuvoja vasten, pudottaen ne rotkoihin.

  • 5. Brasilia, BR-116

Brasilialaisella moottoritiellä on Filippiinien tapaan myös lempinimi “kuoleman valtatie” sillä maan toiseksi pisin tie vie tuhansia henkiä vuosittain. Onnettomuudet johtuvat lähinnä tien huonosta kunnossapidosta, mutta lisäksi tien varrella odottaa myös erikoisemmat vaarat. Erilaiset rikollisjengit ja varkaat odottavat aina tilaisuutta ryöstää autoilijoita ja pahimmillaan tilanteet päättyvät kuolemaan.

  • 6. Taiwan, Taroko Gorge tie

Ehdottomasti Taiwanin vaarallisin tie on rakennettu vuoristoon ja se on muodostunut jyrkistä mutkista, huonon näkyvyyden omaavista kaarteista, sekä kapeista tienpätkistä, joilla kokeneinkin kuski joutuu keskittymään kaikin voimin.

  • 7. Kiina, Guoliang tunnelitie

Tämän reitin alkuperä on hyvin mielenkiintoinen, sillä sitä ei ole mikään hallitus rakentanut. Guoliang kylä oli aikoinaan täysin eristäytynyt Kiinan muusta sivilisaatiosta, sillä sitä ympäröi jyrkät kallionseinämät, satojen metrien pudotuksilla. Kyläläiset päättivät itse rakentaa autotien perille asti ja sanomattakin on selvää, että rakentaminen ei ollut ammattilaisten kädenjälkeä, mikä tekee reitistä erittäin epävakaan.

  • 8. Italia, Pasubio

Euroopastakin löytyy omat vaaralliset reittinsä, vaikka EU:n lait pyrkivätkin muuttamaan tilannetta. Italian pohjoispuolella sijaitseva Pasubio tie on tunnettu uskomattomista maisemistaan, mutta ajaminen on haaste. Paikoitellen autolla kulkeminen on jopa kiellettyä, mutta tämä ei ole estänyt ihmisiä kokeilemasta onneaan, huonolla menestyksellä.

  • 9. Uusi-Seelanti, Skippers kanjoni

Skippers kanjonin tie on sen verran vaarallinen, että sillä ajamiseen tarvitaan erillinen lupa. Jos lupa löytyy takataskusta, päästään kokeilemaan onnea tuulisella ja liukkaalla reitillä, jossa jatkuvana vaarana on pudotus rotkon pohjalle.

  • 10. Egypti, Luxor – Al – Hurghanda tie

Useimmiten tiet ovat vaarallisia sen takia, että luonnonvoimat ovat äärimmillään, tai tien kunnossapito on heikkoa. Egyptissä asia on kuitenkin toisin ja vaikka tämä hiekkainen tie ei ole kunnossapidonkaan suhteen paras mahdollinen, on todellinen vaara muualla. Ryöstöjä ja kidnappauksia tapahtuu jatkuvasti ja erityisesti levottomina aikoina reittiä tulee karttaa kaikin keinoin.