Keski-Amerikka – kannattaako autoilu?

Keski-Amerikka ei ole alueena kovin suuri, mutta nähtävää riittää runsaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että kätevin tapa olisi vuokrata auto ja lähteä itse tien päälle tutkimaan alueen antia. Etelä-Amerikka ei kuitenkaan ole samanlainen matkakohde kuin mikään muu paikka maailmassa ja vaikka vaarat eivät välttämättä ole samanlaiset kuin Afrikassa ja Aasiassa, on se silti yksi vaarallisimmista kohteista.

Perustietoa ennen matkaan lähtöä

Jos suunnitelmassa on kuitenkin pysyttävä ja ehdottomasti halutaan nähdä aluetta autolla, tulee muistaa seuraavat asiat:

  • Kun auto hajoaa

Etelä-Amerikka ei ole turvallisin maa pysähtyä missä tahansa ja odottaa apua. Tämä johtuu kahdesta syystä. Ensinnäkin vaikka ihmiset ovat usein ystävällisiä, harvoin kukaan pysähtyy auttamaan tien päälle jäänyttä, koska se on yleisimpiä tapoja kidnapata henkilö. Toiseksi vaikka joku ystävällinen ohikulkija pysähtyisikin, jos espanjan kielitaito ei ole kohdillaan, ei kommunikointi toimi. Ennen matkaan lähtöä on siis varmistettava että auto toimii ja vuokraamon kanssa sovittava, miten toimitaan hätätilanteessa.

  • Ruokaa mukaan

Paikallista ruokaa kannattaa aina kokeilla ja jopa suosia, mutta joskus tien päällä mahdollisuudet ovat heikot ja hygienian taso voi olla jopa vaarallisella tasolla paikallisten ravintoloissa, kahviloissa ja kioskeissa. Jotta matkanteko ei pääty sairastumiseen, on hyvä pakata kestävää ruokaa matkalle mukaan, jotta hämärimmät ruokalat voidaan välttää. Mukaan tulee varata myös roskapusseja, sillä autossa syömisestä tulee runsaasti roskaa, mitä ei tietenkään tule heittää kauniiseen luontoon.

  • Säästöä ikkunoiden avaamisella

Mitä enemmän ilmastointia käytetään, sitä enemmän polttoainetta tulee kulumaan. Jos ollaan matkalla budjetilla ja ajetaan esimerkiksi moottoritiellä, kannattaa rahaa säästää avaamalla ikkunat. Kaupungeissa taas kannattaa pitää ikkunat visusti kiinni, sillä rikollisuutta on paljon ja esimerkiksi punaisissa valoissa ryöstetään usein autoilijoita.

  • Käytä merkittyjä teitä

Suurimmat tiet ja moottoritiet luovat kattavan verkoston ja ovat ehdottomasti turvallisimpia reittejä käyttää. Jos halutaan välttää pahimmat ruuhkat ja nauttia kauniista maisemista, kannattaa suosia hitaampia suuria teitä, ilman että harhaillaan liian pienille kujille.

  • Kuskeja mukaan useampi

Tämä vinkki on hyvä muistaa millä tahansa retkellä, kun lähdetään itse ajamaan. Kun kuskeja on mukana useampi, voidaan paikkoja vaihdella, jolloin ajaja ei pääse väsymään tai stressaantumaan liikaa. Näin myös vältytään turhilta onnettomuuksilta ja matkantekoa voidaan jatkaa pidempään.

  • Auringon kanssa ei tule leikkiä

Koska Keski-Amerikka on hyvin lähellä päiväntasaajaa, on aurinko polttavan kuuma. Ei kannata tuudittautua siihen harhaluuloon, että tummennetut ikkunat suojaavat poltteelta, sillä palovammoja tulee varmasti. Jopa auton sisällä tulee käyttää aurinkorasvaa joka hetki.

  • Tankki täyteen

Samalla tavalla kuin kuskien kanssa, tämä vinkki tulee aina autoillessa pitää mielessä. Tankki tulee pitää täynnä aina kun mahdollista ja mukana tulee pitää varalla polttoainetta. Huoltoasemoita ei välttämättä ole edes moottoriteiden varrella pitkiin aikoihin, eli riski polttoaineen loppumiselle on aina olemassa.

  • Varaudu yllätyksiin

Kun lähdetään rakentamaan suunnitelmaa reittien ja aikojen suhteen, tulee varata myös mukaan yllättäviä pysähdyksiä. Osa moottoriteistä sisältää ainoastaan yhden kaistan, mikä voi pahimmillaan hidastaa matkantekoa päivä ja tietenkin onnettomuudet, sekä muut odottamattomat sattumukset vaikeuttavat kulkua. Rakennustöitä on käynnissä myös paljon, joten kannattaa suunnitella varareitti, mikäli alkuperäinen vaihtoehto ei enää onnistu.

Turvallisuus

Koska alue on suhteellisen vaarallinen, kannattaa varautua yllätyksiin. Kaikki maat eivät toimi samalla tavalla ja joillain alueilla rikollisuus on huomattavasti runsaampaa kuin toisilla. Tärkeintä on tarkkailla ajan tasalla olevia sivustoja ja kysyä tietoa tilanteesta esimerkiksi lähetystöstä, jotta turhia riskejä ei oteta. Sekä kaupungeissa, että maaseuduilla kannattaa pitää järki mukana, eikä olla turhan huoleton.