Aasiassa matkustaminen on yleistynyt suomalaisten keskuudessa paljon ja yhä useampaa kiehtoo ajatus kiertää mannerta omalla autolla. Tämä antaakin uudenlaisen vapauden ja itsenäisyyden, mutta pitää muistaa noudattaa tiettyjä sääntöjä ja pitää järki mukana matkassa!

Mistä vuokrata kulkuväline?

Aasiassa yleisimmin vuokrattavana löytyy joko autoja tai moottoripyöriä. Paikalliset suosivat jälkimmäistä enemmän ja moottoripyörillä kulkeminen onkin hyvin kätevää. Niiden avulla matkanteko on usein nopeampaa kuin autolla, koska esimerkiksi hitaiden rekkojen taakse ei tarvitse jäädä köröttelemään. Jos turvallisuutta katsotaan, on auto kuitenkin parempi vaihtoehto, mutta tässä tapauksessa tulee aikaa varata runsaasti liikkumiseen. Kun on päätetty minkälainen auto, tai moottoripyörä, halutaan tulee etsiä sopiva yritys. Huijauksia on hyvin paljon liikkeellä, eikä koskaan pitäisi jättää esimerkiksi passia pantiksi ajoneuvosta, sillä sitä ei välttämättä saada takaisin. Ennen kuin vuokraamolta lähdetään, tulee myös tarkastaa että ajoneuvo toimii ja kuvata se mahdollisten naarmujen ja kolhujen varalta. Näin palautusvaiheessa voidaan todistaa, että naarmut olivat jo olemassa.

Ajokortti

Joissain maissa saattaa kelvata suomalainen ajokortti, mutta kansainvälinen versio on aina turvallisempi vaihtoehto. Korttivaatimukset vaihtelevat eri kulkuvälineiden mukaan, joten maan säännöt tulee tarkastaa ennen matkalle lähtemistä.

Minkälainen on ajokulttuuri Aasiassa?

Ajaminen itsessään eroaa suomalaisesta tyylistä paljon ja useimmiten sääntöjä ja merkkejä ei noudateta laisinkaan. Ajajat voivat myös olla hyvin aggressiivisia ja koska teillä on kulkijoita paljon, on onnettomuudet yleisiä. Ratin takana pitää olla aina varuillaan ja itse kannattaa sääntöjen rajoissa pysyä, turvallisuuden takia. Esimerkiksi Intiassa on hyvin yleistä että vuoristotiet ovat huonossa kunnossa ja lähes jokaisella ajokerralla vastaan tulee muutama onnettomuus, eikä ruumiita kuljettavat rekat ole mistään kohtaa uusi näky. Paikallisten kuskien toimintaa ei siis pidä lähteä matkimaan, vaan keskittyä omaan ajamiseen.

Vakuutukset

Mille tahansa matkalle lähtiessä on aina hyvä omata matkavakuutus ja varsinkin jos tarkoituksena on ajella ulkomailla. Onnettomuudet, sairastumiset sekä omaisuuteen liittyvät vahingot ovat yleisiä ja niistä voi helposti tulla iso lasku perästä. Omalta vakuutusyhtiöltä kannattaa selvittää parhaat ja kattavimmat vakuutukset ja tarkastaa myös mitä vakuutus kattaa autoilun suhteen. Vuokraamolta kannattaa myös kysellä autovakuutuksen perään, mutta näiden tietoihin ja tarjontaan ei aina voi täysin luottaa.

Poliisin pysäyttäessä

Ensin jokaisen ajavan turistin tulee hyväksyä se tosiasia, että poliisi tulee pysäyttämään kuskin. Tämä on osa kokemusta, eikä siitä pidä hermostua, sillä se ei välttämättä tarkoita edes sääntöjen rikkomista. Poliiseista päästään helposti eroon pienen sakon maksulla ja matka jatkuu tuttuun tapaan. Joskus matkailijat voivat neuvoa lahjomaan poliisin, mutta tästä voi seurata vakavia lopputuloksia, eikä riskiä kannata ottaa. Sääntöjen noudattaminen ja nopeuden pitäminen hillittynä ovat usein paras keino välttyä isommilta sakoilta.

Mille alueille ei kannata ajaa?

Aasia on suhteellisen turvallinen matkakohde myös auton ratista käsin, mutta hiukan taustatyötä kannattaa tehdä reittien suhteen. Ensinnäkin teiden kunto voi olla hyvin heikko ja jotkut reiteistä ovat jopa hengenvaarallisia. Pahimmillaan voidaan eksyä miinakentälle, mikä päättää matkan varsin ikävään onnettomuuteen. Maaseudulla ongelmaksi voi myös muodostua eksyminen tai auton hajoaminen, sillä paikallisten kielitaito ei ole paras mahdollinen. Turvallisinta on ottaa mukaan opas, joka voi auttaa hätätilanteessa.

Varkaudet ja muu turvallisuus

Pienet rikokset ja ryöstöt ovat hyvin yleisiä, eli kaikki tärkeät paperit, tavarat ja rahat tulee pitää turvassa. Niitä ei missään nimessä pidä jättää autoon, sillä ne katoavat muutamassa minuutissa. Auto kannattaa myös parkkeerata aina näkyvälle paikalle, jotta ryöstön mahdollisuus olisi minimissä.